Публикации

Лапароскопска или традиционна (обикновена, с разрез) операция за херния?

14.05.2007

Рандомизираните проучвания и мета-анализите при средно-статистически пациенти, при които е извършена лапароскопска операция, показват по-слаба следоперативна болка в сравнение с отворената интервенция, липса на напрежение в областта на възстановяването и по-бързо връщане към обичайната активност.

Потенциалните предимства на лапароскопската процедура, обаче, трябва да бъдат интерпретирани,  имайки предвид  възможните недостатъци на метода, като риск от увреда на черво или на голям съд, необходимостта от въвеждане в обща анестезия и по-високата цена на метода във връзка с по-скъпото оборудване.

От друга страна, конвенционалната операция може да бъде извършена и под локална анестезия и в амбулаторни условия, рискът от вътрекоремни усложнения е минимален и цената на процедурата е по-ниска. По-голямата част от рандомизираните клинични проучвания, насочени към оценка на лапароскопската интервенция, показват съпоставима честота на рецидивите при лапароскопската и конвенционалната tension free техника.

(оперативна техника без напрежение, с имплантиране на полипропиленова мрежа)

Подбор на пациентите

Може би най-важният елемент в подбора на пациенти за лапароскопска или за отворена техника, не са особеностите на пациента, а уменията на хирурга. Лапароскопската херниоластика технически представлява по-голямо предизвикателство от обикновената отворена техника.  

Имайки предвид съпоставимата честота на рецидивите и на усложненията след лапароскопска пластика и класическата tension free пластика при един и същи  хирург, всички възрастни пациенти с ингвинална херния, които могат да бъдат оперирани под обща анестезия, практически са показани за лапароскопска корекция на слабинната херния.

Определени типове херния (като например рецидивиращите, двустранните или усложнените по друга причина) са особено подходящи за лапароскопска интервенция.

Противопоказания за извършването на последната са наличието на вътрекоремна инфекция или на коагулопатия. Сред относителните противопоказания са: вътрекоремните сраствания от предишни интервенции, наличието на асцит,  както и тежки съпътстващи заболявания (свързани с повишен риск при обща анестезия). Тези пациенти са показани  по-скоро за извършване на конвенционална операция под локална или регионална анестезия.

 Видео:

 

Ако имате съмнения за наличието на херния, можете да си запишете час за консултация на телефон: 02 45 22 000. На Вашите въпроси можем да отговорим и чрез електронна поща на адрес: [email protected].
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]