Често задавани Въпроси

1. Какво е херния?

Най-честите хернии са коремните хернии. Те представляват слабост (отвор) на коремната стена, през който излизат коремни органи (черва, яйчник, матка, пикочен мехур).

Хернията се появява като подутина. Без лечение, увеличаването на херниите постоянно прогресира до значителни размери. В началото създава дискомфорт и с нарастването си може да затрудни живота Ви.

2. Защо „херния център” за операция на херния? Какво да правим, ако имаме херния? Може ли хернията да се излекува без операция?

Веднъж възникнал, отворът в коремната стена не може да заздравее спонтанно или да бъде приложено лекарство. Херниите прогресират и се уголемяват. Нараства и опасността от "заклещване". Това се придружава от силна болка и застрашава от развитие на перитонит. Единственият начин да се спре нарастването на хернията е да бъде възстановена хирургично целостта на коремната стена. Съществуват много методи за операция и също така значително варират резултатите от тяхното приложение. Правилният конкретен избор на оперативно възстановяване зависи изключително много от опита, знанията и уменията на хирурга.

Оказва се, че старите "стандартни" операции не винаги са толкова ефективни. Рецидивите достигат до 10-15%. Херния специалистите имат опит от наблюдението на анатомичните варианти и лечението при хиляди операции на хернии. Затова във "Вита Херния Център" експертно се прилагат въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS). Наред с конвенционалните оперативни методи, ние прилагаме в пълен обем и лапароскопските (безкръвни) методи.

3. Колко струва операцията?

Очакваните разходи ще бъдат пресметнати, след като Ви е бил извършен предварителен преглед. Ако имате осигуровка, тя покрива оперативната интервенция и болничния престой, но не и вложените консумативи.

4. Кога, след операцията, мога да се върна на работа?

При лапароскопска операция пълното възстановяване настъпва в период от 5-7 дни, а при конвенционалната – 5-15 дни.

5. Колко време продължава операцията?

Херниопластиката продължава средно 50 минути.
 

6. Кога може да се пътува?

След кратък период за наблюдение и обичайно в деня след операцията пациентите могат да пътуват. При желание можем да осигурим болнично наблюдение или да съдействаме за настаняване в съседство, включително и на близките на пациента. При големи и сложни хернии е възможно да се наложи наблюдение за 2-4 дни. Затова е добре да се консултирате с Вашия хирург, преди да поемате окончателни ангажименти след операцията.

7. Какво ще бъде следоперативното наблюдение?

Престоят в клиниката за следоперативно наблюдение е 24 часа. Изписването е след щателен преглед и пълни указания. Осигурена е постоянна телефонна връзка, а при нужда преглед и консултация у дома или в болницата.
 

 

8. Кога може да се спортува?

Съветваме за ранно раздвижване. Непосредствено в деня след операцията препоръчваме леки разходки. От 5-ия до 10-ия ден може да стартира практикуването на фитнес (кардио упражнения). След 15-20-ия ден може да се премине към пълна физическа активност. Провежда се дискусия с всеки и в зависимост от възрастта, общото състояние, вида на операцията и тренираността на пациента се предписват точни инструкции за спорт.

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]