Новини

Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център”

30.07.2014

Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център” вчера. Играчът на пловдивския футболен тим се довери за своята операция на екипа на д-р Росен Тушев – ръководител на „Вита Херния Център” и специалист в лапароскопските (безкръвни) оперативни техники в МБАЛ „Вита”.

 

„През много доктори минах, преди да попадна тук, а болката се усилваше и пречеше на играта ми. Благодарен съм на д-р Тушев и екипа на „Вита Херния Център” за помощта и съдействието за бързото отстраняване на проблема”, сподели Денис след операцията.

 

Хернията е социално значимо заболяване, което се среща при около 2 % от хората навсякъде по света. Ингвиналната херния е вид слабинна херния, която се локализира в долната част на корема, над бедрото, в близост до или в срамната област. Тя може да възникне и от двете страни на пубисната област и тогава говорим за двустранна ингвинална херния. Статистически над 20% от слабинните хернии са двустранни.

 

Ингвиналните хернии се класифицират като "директни" или "индиректни". Индиректната ингвинална херния възниква при слабост на вътрешния ингвинален отвор, докато директната е резултат на слабост на пода на ингвиналния канал и е по-често срещана при пациенти над 40-годишна възраст.

 

Веднъж възникнал, отворът в коремната стена не може да заздравее спонтанно или да бъде лекуван консервативно с лекарства и др. Херниите прогресират, като дефектът се уголемява. Нараства и опасността от „заклещване“. Това се придружава със силна болка и застрашава пациента с различни усложнения. Единственият начин да се спре нарастването на хернията е да бъде възстановена хирургично целостта на коремната стена.

 

Следвайки въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член е д-р Тушев, във „Вита Херния Център” се извършват приоритетно лапароскопски (безкръвни) операции на хернии. Методът води до по-бързо, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат.

 

 

Интервю

 

Кога разбрахте, че имате проблем и какви бяха първите симптоми, които забелязахте?

Преди 4 м. започнах да усещам болка и тежест, която тръгваше от слабините и постепенно се засилваше и качваше нагоре към корема. Това много пречеше на играта ми.

 

Често ли се среща проблемът със „спортната херния” сред футболистите? Познавате ли свои колеги с подобни на Вашите оплаквания?

Всъщност имам доста познати и колеги с такъв проблем.

 

Взимали ли сте някакви мерки за лечение на състоянието си преди да постъпите в болницата за операция и ако да – какви?

Приемал съм само обезболяващи медикаменти и инжекции.

 

Какво Ви накара да решите да се подложите на оперативна интервенция?

Просто това беше единственото възможно решение, за да отстраня проблема, да се възстановя максимално бързо и да мога да бъда пълноценна част от отбора.

 

Защо избрахте да се доверите на „Вита Херния Център” и на екипа на д-р Тушев?

Моят колега Диего Фераресо, който се оперира от „спортна херния” тук преди време, ме насочи към „Вита Херния Център” и по-специално към д-р Тушев. Радвам се, че се спрях на екипа на д-р Тушев и се надявам да се възстановя максимално бързо, за да мога да играя отново.

 

Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]