Публикации

Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”

25.04.2014

Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита” вчера. Операцията бе извършена от д-р Росен Тушев – завеждащ Хирургичното отделение на болницата и ръководител на „Вита Херния Център”.

 

„На 23 години съм и бъдещето е пред мен. Надявам се, че ми предстоят още дълги години състезания и искам да съм във форма и да бъда пълноценна част от отбора.”, сподели Никола минути преди операцията.

 

Следвайки въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член е д-р Тушев, във „Вита Херния Център” се извършват приоритетно лапароскопски (безкръвни) операции на хернии. Методът води до по-бързо, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат.

 

Т.нар. „спортна херния” е увреждане в областта на слабините („увреждане на слабините на Гилмор”), което е относително рядко състояние и е характерно за активните спортисти. Увреждането се характеризира с хронична болка в областта на слабините при атлети и разширение на външния отвор на слабинния канал. Най-често се наблюдава при активни професионални спортисти, но не е невъзможно да се развие и при любители-спортисти.

 

Симптомите на заболяването се изразяват в болка при спортуване и движение, особено при екстензия на бедрото, усукване и обръщане. Болката обикновено ирадиира към аддукторите и тестисите, но нерядко пациентът трудно може да посочи точната локализация на болката. С времето оплакванията прогресивно се увеличават.

 

Формално погледнато в случая всъщност не се наблюдава истинско хернииране. Оперативната корекция при „спортни хернии” е свързана с извършване на хирургични реконструкции, подобни на тези при слабинните хернии, за отстраняване на проблема.

 

 

За Никола Милинкович

Никола Милинкович е част от Националния отбор по бобслей на Сърбия от 3 г., като от 8 години се занимава с лека атлетика. Откакто е в отбора по бобслей, всяка година той се състезава за Световната купа, както при 4-ките, така и при 2-ките. Никола е на 10-то място в Европа при 4-ките.

 

Интервю

 

Кога разбрахте, че имате проблем и какви бяха първите симптоми, които забелязахте?

Проблемът се появи през август миналата година. Започнах да усещам напрежение и дискомфорт в слабините, още по време на загрявка, които непрекъснато се засилваха и това не ми позволяваше да се натоварвам максимално.

 

Често ли се среща проблемът със „спортната херния” сред спортистите, занимаващи се с бобслей? Познавате ли свои колеги с подобни на Вашите оплаквания?

Не знам доколко се среща често. Не познавам и колега с подобен проблем. Чувал съм, обаче, че при футболистите е често срещано явление.

 

Взимали ли сте някакви мерки за лечение на състоянието си преди да постъпите в болницата за операция и ако да – какви?

Бяха ми предписани кортикостероидни и противовъзпалителни медикаменти, както и физиотерапия, но за съжаление не ми помогнаха. Наложи се да се състезавам цял сезон в това състояние, което ме направи непълноценен за отбора.

 

Какво Ви накара да решите да се подложите на оперативна интервенция?

На 23 години съм и бъдещето е пред мен. Надявам се, че ми предстоят още дълги години състезания и искам да съм във форма и да бъда пълноценна част от отбора.

 

Защо избрахте да се доверите на „Вита Херния Център” и на екипа на д-р Тушев?

Към Вас ме насочи моят мениджър и треньор Цветозар Викторов, който всъщност е първият български бобслеист и човек, на чиято подготовка дължа своите професионални успехи.

 

 

Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]