Публикации

Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”

03.09.2015

Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна слабинна херния във "Вита Херния Център". 32-годишният професионален културист се довери за своята операция на екипа на д-р Росен Тушев – завеждащ Отделението по хирургия в МБАЛ Вита и ръководител на „Вита Херния Център”.

„Занимавам се с бодибилдинг от 15 години. Поддържам тялото си във форма и това ми помогна да изкарам няколко години с хернията, без тя да ми създава кой знае какви проблеми. През последните 2 месеца, обаче, положението рязко се влоши и се наложи да се оперирам. С жена ми живеем успоредно в Египет и България. Направихме много сериозно проучване, преди да реша къде ще се оперирам. След срещата си с д-р Тушев се почувствах сигурен, че съм направил най-добрият избор.”, сподели Карим след операцията.

Хернията е социално значимо заболяване, което се среща при около 2 % от хората навсякъде по света. Статистически над 20% от слабинните хернии са двустранни. Веднъж възникнал, отворът в коремната стена не може да заздравее спонтанно или да бъде лекуван консервативно с лекарства и др. Херниите прогресират, като дефектът се уголемява. Нараства и опасността от „заклещване“. Това се придружава със силна болка и застрашава пациента с различни усложнения. Единственият начин да се спре нарастването на хернията е да бъде възстановена хирургично целостта на коремната стена.

Като член на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), д-р Тушев следва въведените от Асоциацията съвременни медицински стандарти. Във „Вита Херния Център” се извършват приоритетно лапароскопски (безкръвни) операции на хернии. Методът води до по-бързо, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат.

 

Интервю с Карим Фарраг

На колко години сте?
На 32.

От колко време се занимавате с бодибилдинг?

От 15 години.

Как решихте, че искате да се занимавате с това?

Исках да поддържам тялото си здраво и във форма, а и по това време беше нещо като мода.

Участвал ли сте в професионални състезания?

Да, в много. С жена ми живеем успоредно в Египет и България. Мога да се похваля със сертификати и от двете места.

Кога се появиха първите симптоми на хернията?

През 2008 г. разбрах, че имам слабинна херния, но беше малка и не ме притесняваше много. Изградената мускулатура в тази област през годините ми помогна да изкарам доста дълго време с хернията, без тя да ме притеснява и без да нараства значително. Преди последните 2 месеца, обаче, положението рязко се влоши и се наложи да се оперирам.

Хернията често ли се среща сред културистите?

Да, но в повечето случаи именно заради добре изградента мускулатура, тя си остава малка и не се развива така, че да пречи на нормалните ежедневни активности и на тренировките.

Защо избрахте да се доверите на „Вита Херния Център” и на екипа на д-р Тушев?

С жена ми направихме много сериозно проучване, преди да реша къде ще се оперирам. Получихме много добри отзиви за Вашата болница. След срещата си с д-р Тушев се почувствах сигурен, че съм направил най-добрият избор.

Има ли нещо друго, което бихте искал да споделите?

Да. Искам да благодаря специално на сестра Деси и на целия медицински екип за грижите по време на престоя ми. Два дни след операцията се чувствам много добре. Предстои ми 1 месец възстановяване, след което се надявам да вляза обратно във форма максимално бързо.

Ако имате съмнения за наличието на херния, можете да си запишете час за консултация на телефон: 02 45 22 000. На Вашите въпроси можем да отговорим и чрез електронна поща на адрес: [email protected].
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]