Публикации

Херниите при жените са по-трудни за откриване

03.08.2015
За съжаление симптомите, свързани с херниите на предната коремна стена при жените, често биват погрешно тълкувани от страна на специалистите. При някои жени симптомите са подобни на тези при овариални кисти, ендометриоза или сраствания от предходна операция. Тъй като жените, диагностицирани с херния на предната коремна стена, формират изключително малък процент, много лекари просто не се сещат за хернията като евентуален причинител на болки в таза.
 
Има някои видове херния, които всъщност са много по-често срещани при жените, отколкото при мъжете. Пример за това е фактът, че жените страдат три пъти по-често от феморална херния в сравнение с мъжете. Често жените страдат и от ингвинална херния или следоперативна херния.
 
Една от причините симптомите при жените да бъдат така трудно диагностицирани е анатомичната особеност на женското тяло. Херниите са естествено появяващи се отвори в тялото, които са се увеличили толкова много, че през тях започват да излизат вътрешни органи и тъкани, образувайки издатини на повърхността на коремната стена, които се виждат с просто око. При жените, обаче, тези издатини в повечето случаи са невидими.
 
Поради естеството на женската анатомия, когато жените легнат, тези издатини често остават незабелязани от специалистите, особено ако не предполагат, че трябва да търсят такива. За разлика от херниите при мъжете, тези при жените обикновено са малки и вътрешни и рядко се образува издатина. Ехографското изследване в такива случаи е изключително ефективен инструмент за диагностика, но за съжаление много често се оказва неефективно при диагностицирането на хернии при жените.
 
За съжаление скритите, вътрешни хернии, които засягат жените, по-често заклещват коремни мазнини и притискат нервите, което води до силна болка. Дискомфортът може да направи обичайните дейности, като вдигане на дете или извършване на физически упражнения, много трудни или дори невъзможни за жени, страдащи от херния .
 
Специалистите във "Вита Херния Център" са запознати с особеностите на херниите на предната коремна стена при жените, както и методите за нейното диагностицирани и лечение.
 
Ако имате съмнения за наличието на херния, можете да си запишете час за консултация на телефон: 02 45 22 000. На Вашите въпроси можем да отговорим и чрез електронна поща на адрес: [email protected].
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]