Редки видове хернии

Редки видове хернии

Лумбална херния
Този вид херния се появява в поясната област, като излиза през слаби места на поясната област, т. нар. поясни триъгълници:
-долен, известен като триъгълник на Petit, който се разполага между широкия гръбен мускул, външния кос коремен мускул и гребена на илиачната кост.
-горен, известен като триъгълник на Grynfeltt, разполагащ се между квадратния поясен мускул, вътрешния кос коремен мускул и 12 ребро.
 

 
 
Парастомиална херния
 
Това е вид следоперативна херния, която се появява на мястото на стомаха, където за да се изведе същата, е нарушена целостта на коремната стена.

 
 
Шпигелова херния
 
Носи името на Фламандския анатом Adriaan van der Spieghel, описал полулунната линия на коремната стена, съвпадаща с външния ръб на правия коремен мускул. Именно там на нивото на пъпа и няколко пръста по-надолу се появява тази рядка херния. По литературни данни до 2006 г. са съобщени само 744 случая.
Този вид херния е много трудна за диагностика, особено когато е с малки размери, и предвид факта, че е рядка, обикновено се пропуска при преглед от неспециалист. Метод на избор при лечението на шпигеловата херния е лапароскопската пластика.
 

Място на появяване на Шпигелова херния
 
 
Хиатална херния
 
Хиаталната херния е навлизане на част от стомаха в гръдната кухина през естествения отвор на диафрагмата, през който преминава хранопроводът. В тази част на стомаха, която е в гръдната кухина над диафрагмата, се получава зона на повишено вътрекухинно налягане, което силно понижава тонуса на долния хранопроводен сфинктер и благоприятства по-честото връщане на стомашно съдържимо към хранопровода, а оттук и по-голяма честота на епизодите на ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест). Хиаталната херния може да е с различни размери. Когато хернииралата част от стомаха е голяма, тя може да притиска сърцето и да провокира ритъмни нарушения, поради което пациенти с хиатална херния често се обръщат към кардиолог, без да имат кардиологични проблеми.
Особено драматична е клиничната картина при заклещване, необходима е операция по спешност. Средство на избор в лечението на хиаталната херния и ГЕРБ е лапароскопската фундопликация по Nissen.
 

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах