за нас|екип|цени|операция|отзиви|въпроси|галерия|English
Вита Херния ЦентърВита Херния Център
слабинни херниипъпна хернияепигастрални хернииследоперативни хернииспортна хернияредки видове хернии
началоСВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
     АКТУАЛНО

Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Херниите при жените са по-трудни за откриване
Безплатни прегледи за коремни хернии във „Вита Херния Център”
Болница „Вита” взе участие в 1-вата Световна конференция по хирургия на херниите на предната коремна стена в Милано
В.К. - 48 г. (ОПЕРАЦИЯ ОТ ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)
Премиер-солистът на Софийската опера Никола Хаджитанев претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център”
Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Защо хернията трябва да се оперира?
Ръководство за лечение на слабинна херния при възрастни пациенти според European Hernia Society – EHS (Европейска Херния Асоциация)
Хиатална херния и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Какво е "спортна херния"?
Лапароскопска или традиционна (обикновена, с разрез) операция за херния?
Херния лечение
Херния от двете страни или двустранна херния
Херния - анестезия
Усложнения при херния
Какво е херния?
31.05.2012
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

За вредата от тютюнопушенето


Тютюнопушенето води до редица хронични незаразни заболявания и преждевременна смърт. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80-85% от белодробния рак, 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.


 


Дихателните органи са особено уязвими при тютюнопушене. Млад човек, който пуши по една кутия цигари на ден, е с дихателните способности на човек, който е с 20 години по-възрастен от него.


 


Тютюнопушенето е добре известна причина за рак на белия дроб, ларинкса, устната кухина и хранопровода. Тютюнопушенето се свързва още и с рак на стомаха, пикочния мехур, бъбреците, панкреаса, както и с острата миелоидна левкемия.


 


Над 80% от пушачите страдат от бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове. Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на броя изпушени цигари. Той се появява почти 20 пъти по-често при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям. Жените развиват рак на белия дроб при по-кратък пушачески стаж и при по-малка експозиция на тютюнев дим. За сравнение, само 0.5% от непушачите се разболяват от рак на белия дроб.


 


Внезапната смърт сред мъже пушачи на възраст 40-59 г. настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст. Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.


 


Пушенето е също така причина за голям процент от случаите на хронична обструктивна белодорбна болест (ХОББ). ХОББ е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат от заболяванията „хроничен бронхит”, „емфизем” или комбинация от двете. Обикновено болестта поразява възрастовата граница между 35 и 45 г., когато капацитетът на белия дроб загубва активната си функция.


 


Двойки, които пушат, е много по-вероятно да имат проблеми със зачеването, отколкото непушачите. Пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. При мъжете на възраст между 30 и 50 г. пушенето увеличава риска от еректилна дисфункция с 50%.


 


За пасивното тютюнопушене


Страничният дим от тютюневите изделия е по-опасен, тъй като не минава през филтър и съдържа 2 пъти повече катран, 3 повече бензапирен, 5 пъти повече въглероден оксид, 50 пъти повече амоняк, 60 пъти повече кадмий, циановодород и алдехиди. 76,8% от децата в България са пасивни пушачи вкъщи чрез т. нар. „пасивно тютюнопушене”.


 


Всеки пети, който работи извън дома си, е изложен на тютюнев дим най-малко един час на ден.


 


По данни на Световната Здравна организация се очаква всеки 6-ти смъртен случай или 10 милиона смъртни случая да са причинени от тютюнопушенето всяка година /в резултат от туберкулоза, пневмония и усложнения при раждането/. Това е повече от всички други заболявания взети заедно. Ако се запази тази тенденция, има вероятност около 500 млн. души да починат в резултат от цигарите, губейки 20-25 години от живота си.


 


Отказ от тютюнопушене


При отказването на цигарите организмът обикновено минава през следните няколко фази:


 


След 2 часа – Появяват се първите симптоми на никотинов „глад”, което показва, че Вашият организъм започва да се освобождава от никотина.


 


След 6 часа – Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.


 


След 12 часа – В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.


 


След 2 дни – Обонянието и вкусът Ви се подобряват.


 


След 2 до 12 седмици – Кръвообръщението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.


 


След 3 до 9 месеца – Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.


 


След 5 години – Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък то този на пушачите.


 


След 10 години – Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява също 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.


 


31 май – Световен ден за борба против тютюнопушенето


 


Данни на НСИ от европейско здравно изследване сочат, че 40.5% от мъжете и 18.9% от жените на възраст 15 и повече години пушат ежедневно. България е на първо място по пушене в Европа с 42% от населението на страната. Най-шокиращи са, обаче, други данни от същата статистика – повече от половината българчета на възраст под 14 години вече са опитвали вкуса на цигарите.


 


Да се включим в борбата против тютюнопушенето! Да направим въздуха за нашите деца по-чист и безвреден!


 


Трудно ли е да се откажат цигарите?:  • Да! За тези, които очакват магия.
  • Не! За тези, които са силно мотивирани да го направят.

 


Ако искате да откажете цигарите, но не можете да се справите сами, потърсете помощ от специалист – пулмолог!


всички новини »  

Сподели: