за нас|екип|цени|операция|отзиви|въпроси|галерия|English
Вита Херния ЦентърВита Херния Център
слабинни херниипъпна хернияепигастрални хернииследоперативни хернииспортна хернияредки видове хернии
началоХирурзи от „Вита” оперираха успешно пациент с помощта на иновативeн метод и специално направен индивидуален хирургически водач
     АКТУАЛНО

Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Херниите при жените са по-трудни за откриване
Безплатни прегледи за коремни хернии във „Вита Херния Център”
Болница „Вита” взе участие в 1-вата Световна конференция по хирургия на херниите на предната коремна стена в Милано
В.К. - 48 г. (ОПЕРАЦИЯ ОТ ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)
Премиер-солистът на Софийската опера Никола Хаджитанев претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център”
Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Защо хернията трябва да се оперира?
Ръководство за лечение на слабинна херния при възрастни пациенти според European Hernia Society – EHS (Европейска Херния Асоциация)
Хиатална херния и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Какво е "спортна херния"?
Лапароскопска или традиционна (обикновена, с разрез) операция за херния?
Херния лечение
Херния от двете страни или двустранна херния
Херния - анестезия
Усложнения при херния
Какво е херния?
11.05.2012
Хирурзи от „Вита” оперираха успешно пациент с помощта на иновативeн метод и специално направен индивидуален хирургически водач


 


Средното оперативно време и рентгенова експозиция, характерни за подобен тип операции, бяха намалени с около 60%


 


Хирурзите от ортопедичното отделение на Болница „Вита” д-р Чанко Чанков и д-р Владислав Райков извършиха операция на мъж с помощта на иновативен метод. Пациентът е 35-годишен мъж, който преди 3 години е претърпял инцидент с фрактура на лява подбедрица. Лекуван е оперативно в друго лечебно заведениe. В резултат лявата му долна подбедрица е зараснала неправилно в 35 градуса външна ротация (ходило тип Чарли Чаплин) и е с 18 мм по-дълга от другата, която пък от своя страна е била лекувана с гипс преди години по повод счупване и е зараснала с голямо скъсяване и осово разместване.


 


Пациентът се оплакваше от болки в глезенната, колянната, тазобедрената става, накуцване и ограничена спортна активност. Основният проблем беше намалената работоспособност.


 


С оглед предотвратяването на ранни патологични промени в съседните стави, както и младата възраст на пациента, беше предприето оперативно лечение чрез иновативен метод.


 


Бяха създадени специални 3D изображения на двете подбедрици с изчисляване на грешките при предишната операция. Чрез алгоритъм, разработен от д-р Райков и инж. Дъков, в контакт със свои колеги от Швейцария, беше генериран 3D компютърен модел на уникалния за тази операция водач. Тoзи водач бe така конструиран, че да съвпаднe с уникалната форма на костта на пациента само на едно единствено място – така, както ключ и ключалка, за да се избегнат грешки по време на истинската операция. С този инструмент едновременно бяха коригирани две неща – ротацията и дължината на крайника. Поставената специална плака осигури стабилност, докато костите зараснат.


 


Благодарение на този иновативен метод и на данните от 3D изображението, бе възможно да се види колко сериозна всъщност бе деформацията на засегнатата кост, невидима за човешкото око с обикновен рентген и при клиничен преглед. Оказа се, че извършените до този момент измервания са били 2,5 пъти по-неточни, от измерените във „Вита”.


 


Генерираното 3D изображение на костта и инструмента даде възможност на д-р Чанков и д-р Райков да разгледат патологията от всеки възможен ъгъл. По този начин те взеха най-правилното решение за операцията на пациента с възможно най-малко травматизъм и загуба на кръв, като оперативното време и рентгенова експозиция (облъчване), характерни за подобен тип операции, бяха намалени с около 60%.


 


Самата мисъл, че можеше да преживея още една неуспешна операция, ме накара да се съглася с Вашия лечебен план”, каза след операцията пациентът.всички новини »  

Сподели: