за нас|екип|цени|операция|отзиви|въпроси|галерия|English
Вита Херния ЦентърВита Херния Център
слабинни херниипъпна хернияепигастрални хернииследоперативни хернииспортна хернияредки видове хернии
началоФутболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
     АКТУАЛНО

Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Херниите при жените са по-трудни за откриване
Безплатни прегледи за коремни хернии във „Вита Херния Център”
Болница „Вита” взе участие в 1-вата Световна конференция по хирургия на херниите на предната коремна стена в Милано
В.К. - 48 г. (ОПЕРАЦИЯ ОТ ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)
Премиер-солистът на Софийската опера Никола Хаджитанев претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център”
Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Защо хернията трябва да се оперира?
Ръководство за лечение на слабинна херния при възрастни пациенти според European Hernia Society – EHS (Европейска Херния Асоциация)
Хиатална херния и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Какво е "спортна херния"?
Лапароскопска или традиционна (обикновена, с разрез) операция за херния?
Херния лечение
Херния от двете страни или двустранна херния
Херния - анестезия
Усложнения при херния
Какво е херния?ПРИКЛЮЧИЛО: Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
04 Юли 2016 г.


Естествено раждане на близначета за Джулай морнинг във Вита
01 Юли 2016 г.


Болница Вита - активен партньор на Деня на бащата
07 Юни 2016 г.

всички новини »


Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”


Бразилската футболна звезда Диего Фераресо от ПФК Локомотив (Пловдив) претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита” вчера. Защитникът на пловдивския футболен тим се довери за своята операция на екипа, ръководен от д-р Росен Тушев – специалист в лапароскопските (безкръвни) оперативни техники в МБАЛ „Вита” и ръководител на „Вита Херния Център”.

Обикновено рецидивите при старите „стандартни” операции достигат до 10-15% и това ги прави по-малко ефективни. Затова във „Вита Херния Център” наред с конвенционалните оперативни техники, се прилагат в пълен обем и лапароскопските (безкръвни) методи, следвайки въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член е д-р Тушев. Лапароскопският метод на опериране дава възможност за по-бързото, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат.


 


Поради спецификата на професията и нивата на физическо натоварване, характерни за нея, т.нар „спортна херния” е увреждане в областта на слабините, което е относително рядко състояние и е характерно за активните спортисти, сред които и Диего Фераресо.


 


За първи път това състояние е описано през 1980 г. oт лондонския хирург Джери Гилмор (Jerry Gilmore), който разработва оперативна техника за лечението му и носи неговото име. Подходящо е понятието „увреждане на слабините на Гилмор”, тъй като формално погледнато в случая всъщност не се наблюдава истинско хернииране.


 


Увреждането се характеризира с хронична болка в областта на слабините при атлети и разширение на външния отвор на слабинния канал. Най-често се наблюдава при футболисти, хокеисти и ръгбисти, като може да се развие както при любители-спортисти, така и при професионални атлети. При физикален преглед и образни изследвания не се доказва наличието на херния, каквато не се открива и при оперативна корекция на състоянието. Терминът „херния” в случая се употребява неправилно, но е останал в литературата, тъй като оперативната корекция на „спортните хернии” е свързана с извършване на хирургични реконструкции, подобни на тези при слабинните хернии.


 


Симптомите на „спортната херния” са свързани с поява на болка при спортуване и движение, особено при екстензия на бедрото, усукване и обръщане. Болката обикновено ирадиира към аддукторите и тестисите, но нерядко пациентът трудно може да посочи точната локализация на болката.


 


След спортуване обикновено засегнатият спортист усеща скованост и болка. Всяко усилие, водещо до повишаване на вътрекоремното налягане, като кашляне, кихане или спортна дейност, могат да провокират появата на болката. В началото засегнатите лица са в състояние да продължат да спортуват, но с времето оплакванията прогресивно се увеличават.


 


 


Интервю


 


   1. г-н Фераресо, кога разбрахте, че имате проблем и какви бяха първите симптоми, които забелязахте?

 


Диего Фераресо: Първите симптоми се появиха преди година и половина. Започнах да усещам болка и парене ниско долу, които постепенно се усилиха. С времето и болката в аддуктора се усили, докато в един момент това започна да пречи на представянето ми, защото не можех да играя пълноценно.


   1. Често ли се среща проблемът със „спортната херния” сред футболистите? Познавате ли свои колеги с подобни на Вашите оплаквания?

 


Диего Фераресо: Определено явлението „спортна херния” се среща доста често сред футболистите. Познавам както бивши, така и настоящи колеги с подобен проблем.


   1. Взимали ли сте някакви мерки за лечение на състоянието си преди да постъпите в болницата за операция и ако да – какви?

 


Диего Фераресо: Досега съм се лекувал единствено с помощта на медикаменти и инжекции за облекчаване на болката. За съжаление, обаче, освен че дразнят много стомаха, тези средства не спомагат за излекуването на хернията.


   1. Какво Ви накара да решите да се подложите на оперативна интервенция?

 


Диего Фераресо: С времето започна да ми става все по-трудно да се справям с болката, а и както споменах вече, причиненото неудобство много пречеше на играта ми. Ето защо реших, че е крайно време да се подложа на операция, за да се отстрани проблемът веднъж завинаги.


   1. Защо избрахте да се доверите на „Вита Херния Център” и на екипа на д-р Тушев?

 


Диего Фераресо: Към „Вита Херния Център” ме насочиха мои близки, които са били лекувани от други заболявания и при други специалисти в болница „Вита”, и бяха останали доволни от обслужването и условията. Именно един от тези специалисти в болницата ми препоръча д-р Тушев за операция на хернията.


 


 Сподели:

Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”