за нас|екип|цени|операция|отзиви|въпроси|галерия|English
Вита Херния ЦентърВита Херния Център
слабинни херниипъпна хернияепигастрални хернииследоперативни хернииспортна хернияредки видове хернии
началоСръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
     АКТУАЛНО

Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
Прочутият египетски бодибилдър Карим Фарраг претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Херниите при жените са по-трудни за откриване
Безплатни прегледи за коремни хернии във „Вита Херния Център”
Болница „Вита” взе участие в 1-вата Световна конференция по хирургия на херниите на предната коремна стена в Милано
В.К. - 48 г. (ОПЕРАЦИЯ ОТ ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ)
Премиер-солистът на Софийската опера Никола Хаджитанев претърпя успешна операция от двустранна херния във „Вита Херния Център”
Футболистът Денис Хасан от ПФК Марица (Пловдив) претърпя успешна операция от слабинна херния във „Вита Херния Център”
Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Футболната звезда Диего Фераресо претърпя безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”
Защо хернията трябва да се оперира?
Ръководство за лечение на слабинна херния при възрастни пациенти според European Hernia Society – EHS (Европейска Херния Асоциация)
Хиатална херния и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Какво е "спортна херния"?
Лапароскопска или традиционна (обикновена, с разрез) операция за херния?
Херния лечение
Херния от двете страни или двустранна херния
Херния - анестезия
Усложнения при херния
Какво е херния?ПРИКЛЮЧИЛО: Безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена, хемороиди и камъни в жлъчката
04 Юли 2016 г.


Естествено раждане на близначета за Джулай морнинг във Вита
01 Юли 2016 г.


Болница Вита - активен партньор на Деня на бащата
07 Юни 2016 г.

всички новини »


Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”


„На 23 години съм и бъдещето е пред мен. Надявам се, че ми предстоят още дълги години състезания и искам да съм във форма и да бъда пълноценна част от отбора.”

Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита” вчера. Операцията бе извършена от д-р Росен Тушев – завеждащ Хирургичното отделение на болницата и ръководител на „Вита Херния Център”.


 


„На 23 години съм и бъдещето е пред мен. Надявам се, че ми предстоят още дълги години състезания и искам да съм във форма и да бъда пълноценна част от отбора.”, сподели Никола минути преди операцията.


 


Следвайки въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член е д-р Тушев, във „Вита Херния Център” се извършват приоритетно лапароскопски (безкръвни) операции на хернии. Методът води до по-бързо, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат.


 


Т.нар. „спортна херния” е увреждане в областта на слабините („увреждане на слабините на Гилмор”), което е относително рядко състояние и е характерно за активните спортисти. Увреждането се характеризира с хронична болка в областта на слабините при атлети и разширение на външния отвор на слабинния канал. Най-често се наблюдава при активни професионални спортисти, но не е невъзможно да се развие и при любители-спортисти.


 


Симптомите на заболяването се изразяват в болка при спортуване и движение, особено при екстензия на бедрото, усукване и обръщане. Болката обикновено ирадиира към аддукторите и тестисите, но нерядко пациентът трудно може да посочи точната локализация на болката. С времето оплакванията прогресивно се увеличават.


 


Формално погледнато в случая всъщност не се наблюдава истинско хернииране. Оперативната корекция при „спортни хернии” е свързана с извършване на хирургични реконструкции, подобни на тези при слабинните хернии, за отстраняване на проблема.


 


 


За Никола Милинкович


Никола Милинкович е част от Националния отбор по бобслей на Сърбия от 3 г., като от 8 години се занимава с лека атлетика. Откакто е в отбора по бобслей, всяка година той се състезава за Световната купа, както при 4-ките, така и при 2-ките. Никола е на 10-то място в Европа при 4-ките.


 


Интервю


 


Кога разбрахте, че имате проблем и какви бяха първите симптоми, които забелязахте?


Проблемът се появи през август миналата година. Започнах да усещам напрежение и дискомфорт в слабините, още по време на загрявка, които непрекъснато се засилваха и това не ми позволяваше да се натоварвам максимално.


 


Често ли се среща проблемът със „спортната херния” сред спортистите, занимаващи се с бобслей? Познавате ли свои колеги с подобни на Вашите оплаквания?


Не знам доколко се среща често. Не познавам и колега с подобен проблем. Чувал съм, обаче, че при футболистите е често срещано явление.


 


Взимали ли сте някакви мерки за лечение на състоянието си преди да постъпите в болницата за операция и ако да – какви?


Бяха ми предписани кортикостероидни и противовъзпалителни медикаменти, както и физиотерапия, но за съжаление не ми помогнаха. Наложи се да се състезавам цял сезон в това състояние, което ме направи непълноценен за отбора.


 


Какво Ви накара да решите да се подложите на оперативна интервенция?


На 23 години съм и бъдещето е пред мен. Надявам се, че ми предстоят още дълги години състезания и искам да съм във форма и да бъда пълноценна част от отбора.


 


Защо избрахте да се доверите на „Вита Херния Център” и на екипа на д-р Тушев?


Към Вас ме насочи моят мениджър и треньор Цветозар Викторов, който всъщност е първият български бобслеист и човек, на чиято подготовка дължа своите професионални успехи.


 


 Сподели:

Сръбският национал по бобслей Никола Милинкович се подложи на безкръвна операция от „спортна херния” в МБАЛ „Вита”